Психоаналитична работа с бебета и родителите им свързана с психосоматични симптоми

Психоаналитичната работа с бебета и техните родители е широко разпространена във Франция. Резултатите от нея са описани и доказани в различни изследвания и научни трудове. Нашият екип се формира психоаналитично и работи за въвеждането на този иновативен за България начин на работа с най-малките. Това е един по-различен поглед към трудностите на малките деца и бебета. Показва ни колко е важно да мислим за историята на всяко дете, да изследваме, да чуваме неговото страдание, което в повечето случаи се изразява, чрез тялото.

“Малките изразяват душевните си страдания най-напред чрез храносмилателни нарушения, липса на апетит, безсъние, нервност или апатия, а даже като изпадат в безразличие към всичко и губят вкуса към игра и лудуване. Последващи признаци за загуба на речева комуникация с обкръжението са изоставането в говора, двигателни смущения, промени в характера. Тези явления са многобройни през ранното детство, но убягват напълно на повечето родители, които се задоволяват да чакат навършването на училищна възраст……

Като правило детските затруднения в общуването остават неосъзнати от възрастните чак до времето за задължително училищно образование. А именно те са в основата на бъдещите психо-социални проблеми и причината не е, че родителите не обичат децата си, а че не ги разбират. Изправени пред собствените си житейски тегоби, не знаят или не искат да мислят за психологическите трудности в ранните години на своите синове и дъщери, които още от първите часове на живота си имат желания, нужда от общуване, от сигурност, от любов, от радост и от думи, дори повече, отколкото от материални грижи или хранителна и физическа хигиена.” - Франсоаз Долто - “Когато се появи детето”, ИК”Колибри” 2012г.

За контакти

Вижте още от Терапевтична работа с бебета и малки деца